Quantcast
Channel: Strikkepiken
Viewing all 332 articles
Browse latest View live

Vintage-jakke til mannen neste!

$
0
0

For to år siden fikk samboeren min Marius-inspirert jakke med noter på til jul. Den står fortsatt helt øverst i kurs og er velbrukt og like fin. Den er kjempefin å bruke til ytterplagg, men i varmeste laget å ha inne. Derfor har mannen ønsket seg en tynnere ulljakke, som kan brukes over en enkel t-skjorte eller en litt finere skjorte. 



Jeg tenkte å bruke en oppskrift fra garnstudio som utgangspunkt. Jakken er strikket i glattstrikk, nokså rett i modellen, med isydde ermer og med v-hals. Jakken strikkes frem og tilbake. Jeg har planer om å sy skinnlapper på slitepunktet til albuene, og bruke plastknapper som ser ut som gameldagse skinnknapper. 

Selv om jeg har planer om å bruke finull fra Rauma og pinner nr. 3, så er ikke det så langt unna Delight fra Drops og pinner nr. 3,5. Fargen jeg har valgt er en nydelig petrol med fargenummer 451.



Bildet over er den store kilden til inspirasjonen. Teksturen ser veldig spennende og enkel ut. Det blir helt klart en stor porsjon improvisering, testing, måling og prøving. Den originale oppskriften er fra 1920-30 tallet og finnes på engelsk her.



Etter at jeg leste boka Ren Ull i sommer har jeg fått et mye mer patriotisk syn på den norske ulla. Finull-garn fra Rauma er 100 % norsk ull, som er vasket i Storbritannia, spunnet og farget i Norge. Finull og Peer Gynt fra Sandnesgarn er to norske klassikere som har holdt stand i flere årtier. Sånt står det respekt av og jeg slår et slag for norsk ull!


Vintage-jakka vokser

$
0
0

Julen nærmer seg med stormskritt, og dagene går med til juleforberedelser. Noe som er blitt en førjulstradisjon her i heimen, er håndballkampene før jul. Så da sier det seg selv at det ikke er rom for det mest kompliserte strikketøyet, så vintage-jakka vokser!

Kjolen har jeg selv sydd og skrevet om her.

Jeg måtte prøve meg litt frem for å finne riktig rutestørrelse, slik at både jeg og mannen blir fornøyd. Mønsteret strikkes i en farge. De hvite prikkene i mønsterdiagrammet illustrerer vrange masker. Mønsteret kan strikkes både frem og tilbake eller rundt. 

Frem og tilbake:

1. pinne: Rett

2. pinne: Rett 

3. 5. og 7. pinne:*5 vrang, 1 rett* gjenta ut pinnen

4. 6. og 8. pinne:gjenta pinne 2

 Rundt

1. pinne: vrang

2. 4. 6. og 8. pinne:Rett 

3. 5. og 7. pinne:*5 rett, 1 vrang* gjenta ut pinnen

 

Så langt har jeg vært riktig uheldig med 2 nøster av garnet. Det har vært spunnet veldig ujevnt, slik at det har vært veldig tynt noen steder og normalt andre steder. Dette har ført til at jeg har måtte kutte garnet utallige ganger og spyttspleise det igjen for å unngå å få svake punkter i strikkingen. Kjedelig ekstraarbeid...! Men jeg har faktisk strikket en del med finull garn fra Rauma, og ikke opplevd dette før. Jeg satser på at jeg har vært esepskjonelt uheldig og plukket med meg et par dårlige epler i kurven.

Så nå strikker jeg på autopilot og heier på de norske håndballjentene!

The out and about dress

$
0
0

Det er ingen hemmelighet at jeg har helt kjoledilla. Nå prøver jeg ut et nytt mønster, også i jersey-stoff, the out and about dress fra SewCaroline. Mønsteret kjøpte jeg i PDF-form, som fås tilsendt på mail og skrives ut på ens egen PC.

Selv om hele mønsteret + forklaring kommer på 42 A4-ark, og er nummerert slik at de er relativt enkelt å sette sammen med tape. Dette var en ny erfaring for meg, men en positiv en. Kjekt å spare frakt å få mønsteret rett inn i stua, via PCen og printer. 

 

Kjolen har en egen tavle på pinterest. Der ligger det mange ulike varianter, som ulike flinke mennesker har sydd. Masse inspirasjon å finne! 

Kjolen var helt grei å sy, selv om jeg plagdes en del. Inne på gruppen Vi sygale inne på facebook er det flere som har sydd kjolen. Der gikk det igjen at kjolen var stor på størrelsen, så jeg klipte optimistisk nok en størrelse mindre en hva jeg burde ha i forhold målene. Dette skulle vise seg å holde hardt. Jeg måtte sy så langt ut i sømrommet som mulig og fortsatt føles overdelen litt trang. Så overdelen blir en størrelse større neste gang. 

Skjørtet måtte jeg sy på to ganger. Jeg har en høyt plassert midje og dette er helt vanlig at jeg må endre på plasseringen. Skjørtet måtte heises opp 2 cm. Men å ta hele prosessen med rynketråder, strechsøm og sprettekniv en ekstra gang, skulle jeg gjerne vært foruten... Så håper kjolen blir passe neste gang og at jeg kan markere på mønsteret hvor midja er, slik at det blir enkelt å sy flere slike kjoler.

Modellen har egentlig lommer i skjørtet, men de hoppet jeg galant over. Av den enkle grunn at jeg føler ikke trenger noe unyttig som bygger ut hoftepartiet mitt i bredden. Alle sømmene er sydd med strech-søm og alle opplegg og stikkninger er sydd med tvillingnål. 

Ellers ble jeg egentlig fornøyd. Jeg liker egentlig litt rynker, en fin og feminin touch!


 

#OutandAboutDress

 Lik facebooksiden min!

Sertifisert til salg av håndstrikkede plagg med Mariusmønster!

$
0
0

24. november 2014 ble jeg sertifisert til å selge håndstrikkede plagg med Mariusmønster og andre design fra Unn Søiland Dale. 

 

I sertifiseringsdokumentet står følgende:

"Det er med glede at vi nå bruker rettighetene til Unn Søilands strikkedesign,- til å kunne støtte det ekte norske strikkehåndverket. Mange har håndstrikk som hobby,- og en hyggelig biinntekt. Som rettighetshaver, har vi innført et lite merke til bruk for de som strikker håndstrikker Mariusmønsteret for salg. Håndstrikkere kan få tillatelse til å bruke merket for vederlagsfritt salg av sitt eget håndstrikk med dette mønsteret, etter å ha innhentet tillatelse. Merket skal brukes som en garanti for at det er ekte håndstrikket i Norge, - ikke strikket på strikkemaskiner, - og ikke satt ut til produksjon i lavkostland. - Et hvilket som helst land utenfor Norge, er å regne for lavkostland i denne sammenheng." 

 

Hvordan gå fram for å få en slik sertifisering? Send en mail til mail@lillunn.no og be om å bli sertifisert til å selge hånstrikkede plagg med Mariusmønster på. Sertifiseringen koster ingenting. 


 

Strikkepiken har egen facebookside, lik den og få med deg alle nye blogginnlegg!

Årets julegaver

$
0
0

Jeg har fått masse fint hobby-stash til jul!

 

Gavekort på den lokale garnbutikken er et kjærkommet tilskudd!

Sakse-etui til å ha tøysaksene mine i, med katt på så klart!

Passende knapper.

 

Smykke av en sau fra Tana gull og sølv.

Smykke med saks på fra den norske designeren Bjørg.

Nøstemasking fra Järbo Garn, som jeg ikke helt visste at jeg ønsket meg, men som er veldig praktisk faktisk! Nøstet ligger ro på bordet og "hopper" ingen steder mens jeg strikker. Regner meg jeg kan nøste opp ca 100 gram garn pr. nøste. 



Gavekort på nettkurs om strikk og søm fra craftsy.com

- Feminine fit, bustshaping techniques

- Custom cabled designs

- Sweater surgery

- Sizing knitwear patterns

- How to say it, pattern writing for knitters

- Sew better, sew faster

- Sew the perfeckt fit

Mønster på kjole, vedlegg til det siste nettkurset.

Kofteboka - den store koftejakten,  av Lene Holme Samsøe og Liv Sandvik Jakobsen. Masse masse masse fint inni boka. Om jeg ikke har lyst til å strikke alle koftene, er det flere jeg godt kunne tenke meg. Jeg blir nok å skrive mer om denne boka!

Jeg er meget fornøyd!


 

Lik gjerne facebooksiden min!

Hvordan redde en strikkegenser/jakke?

$
0
0

Denne posten har ingenting med (feil) vasking av ullplagg å gjøre å gjøre, men feil lengde eller ulike innfarginsnummer på et større plagg.

Hvorfor skriver jeg om dette? - Jo, bittelille julaften, 22. desember 2014 gjorde jeg en stor og stygg oppdagelse. Den ensfagerde jakken jeg skulle gi bort til kjæresten til jul, som var ferdig strikket og nesten ferdig monter, var ikke så ensfarget likevel, men i aller høyeste grad stripete... Da jeg gikk for å sjekke innfargings/partinummerene på magebåndene viste det seg at av de 17 nøstene jeg hadde kjøpt var 14 i samme parti, 3 i et annet parti og 1 nøste i et siste parti. Og jeg hadde tatt turen innom alle tre ulike partiene. Så jakken hadde fått en lys stripe i form av et nøste, over magen, avløst av et nøste i hovedpartiet, for så enda en lysere stripe under armshullene og opp i ene forstykket. 



Den tilnærma ultimate strikke-fortvilsen gjorde sitt inntog i den julepynte stua og gode råd var dyre. Etter å ha konferert med kloke og erfarne damer på både strikkesida og koftegruppa på facebook, ble det til at jeg tok med meg jakken, resten av garnet, magebåndene og kvitteringa og tok turen til Husfliden. Det trengtes ikke rare forklaringa til problemet og de hyggelige damene la seg langflate og tilbydde meg en tilgodelapp på summen av garnet. Gjett om det var godt å bli møtt av likesinnede som kunne relatere seg til problemet og nedturen. Og jeg vil understreke at jeg er meget fornøyd med servicen!



Bare for ordens skyld, selvfølgelig skulle jeg ha gått over å sjekka dette selv, og det er vanligvis noe jeg bruker å gjøre når jeg handler garn. Men sånn er det når en holder på med litt for mye på en gang og hodet er alle andre steder en der fingrene arbeider. Men jeg har lært!

Så hva har jeg gjort for å fikse dette? Armene var heldigvis strikket i likt garn, så dem trengte jeg ikke å gjøre noe med. Jeg ble rådet til å rekke opp alt ned til det var et lite stykke over vrangborden igjen. Dette syntes jeg var ille. Og ekstra ille fordi det var flere "gode" partier innimellom. Dessuten er det jo ekstraarbeid å glatte ut opprekksgarn, noe jeg foretrekker å gjøre for å få samme strikkefasthet på hele prosjektet. 



Så jeg fant ut at jeg kunne jo prøve å klippe i plagget og maske sammen stykkene, for så å strikke det som manglet i riktig innfarginsnummer. Heldigvis hadde jeg en stor fordel, jeg hadde valgt finullgarn fra Rauma. Dette et litt bustete kardegarn som ikke rakner så lett, så selv om det ikke sto noen pinner i bitene jeg klipte av, holdt dem fasongen. Ergo ideelt for mitt eksperiment.

HTDyTQo7-bM

Så hvilke erfaringer har jeg gjort meg? Dette hadde ikke fungert med et glatt garn som f.eks. bomull eller merinoull. Det er nesten like tidkrevende å sy maskesting på tvers av jakken, som det er å strikke nytt. Jeg sydde en søm på tvers av det aller bredeste og en på tvers av ryggstykket. Jeg mener derimot dette ville fungert på f.eks. en ensfarget genser, som bare hadde fått et feil nøste midt innimellom hovedpartiet.

Så er det flere sømmer og mye å rekke opp, er det enklere å bare rekke opp og strikke nytt. Men nå har jeg blitt skikkelig god på maskesting i det minste, og det er greit å få litt avbrekk fra strikkinga. 

yxa1qDFRBN4

 

Her er en annen video som viser gode eksempler på å endringer strikkeplagget, slik at det komme til nytte uten at en trenger å rykke tilbake til start. Av og til må må respekten for stikketøyet settes litt til side.  

Så selv om jeg bare hadde jakke-biter i ulike petrol-innfarginger å gi bort til kjæresten til jul, så blir det jakke på han. Den skal være ensfarget! Nå ser jeg frem til å starte et nytt år med gamle vaner, med et unntak - sjekk alltid og hele tiden partinummerene på garnets magebelter! Godt nytt år!


 

Lik Strikkepikens facebookside og få med deg alle innleggene mine!

#sweatersugery #reddegenser #reddestrikk

Koftemysteriet Albin

$
0
0

For litt siden ble jeg kontaktet av en kjekk og trivelig ung kvinne som hadde et bilde av en kofte hun hadde hadde når hun var lita. Kofta hadde blitt lånt ut til kjente å kjære etter at hun selv var vokst ut av den. Nå var hun selv blitt mor til en liten prinsesse, som fylte året for litt siden. Kofta hadde helt klart sett sine beste dager, og nå var ønsket stort om ei ny kofte i samme farger og mønster. 



Hun visste ingenting om garn, oppskrift eller navn på kofta. Med kun et bilde å gå ut fra, delte jeg det på koftegruppa på facebook i håp om at noen kjente til den og hvor jeg kunne nå tak i oppskrifta. I løpet av et par timer hadde jeg oppskrifta på PCen. Oppskrifta på kofta Albin ligger gratis ute på koftegruppa her.

Triplex er et garn som er gått ut av produksjon, så jeg har erstattet det med Smart fra Sandnesgarn som har ca samme løpemeter pr. nøste og er i 100% ull. Garnet kan uten problem vaskes i maskin, noe som er en stor fordel for klær til små barn. Fargene jeg har valgt er hvit 1002, gammelrosa 4715 og vinrød 4554.

Så nå blir neste prosjekt å strikke den minste kofta jeg har strikket til nå. Men jeg liker veldig godt å strikke klær til små prinsesser!

Strikkepikens eget visittkort og stempel

$
0
0

Det kommer seg ofte på snakk at jeg har blogg. Da er det ikke alltid like enkelt å gi adressen sånn muntlig, for det er langt fra sikkert at en potensiell leser finner veien innom. Og det er jo synd! 

 

Så nå har jeg fått trykket opp visittkort med relevante opplysninger fra Vistaprint.

Fremsiden, med informasjon.

Og baksiden med pynt.

Jeg har også fått meg et eget stempel som jeg stempler vaskelappene jeg skriver ut på kartong, og henger på plagg jeg strikker. Kjekt og enkelt!


Veldig stas er det også! 


Albin monteres

$
0
0

Det er kaldt og ruskevær ute, og perfekt innevær. Jeg har dermed benyttet en gylden mulighet og montert lillekofta. 

Selv om jeg utmerket godt vet hvordan kofter skal monteres er det likevel forbundet med en del styr. Det er viktig at jeg er våken og påpasselig, for dette er fortreffelig mulighet til å ødelegge alt strikkearbeidet som er lagt ned. Det har jeg heldigvis ikke opplevd til nå! 

Grunnen til at jeg har så mange pinner i sving er at jeg ikke har felt til hals, bare satt løse masker over på en hvilende strikkepinne. Disse skal bli til halskant etterhvert. Så har jeg delt opp i for- og bakstykke på hver sin pinne. 

Jeg bruker vanligvis å sy sømmene for knappestolper og ermehull i samme slengen. Men siden kofta er så liten måtte jeg sy sømmen framme først, klippe og få et større flatt stykke, som jeg så kunne sy sømmene til armene. 

En støter på helt andre utfordringer med ei lita kofte enn ei stor. Hjernetrim er det i aller høyeste grad uansett!

Vil du se hvordan jeg trinn for trinn monterer slike typer kofter? Ta en titt her.


#koftemontering #koftestrikk #barneklær  

Hvordan sy i armer på strikkejakker og -gensere?

$
0
0
Det er sikkert flere måter å gjøre dette på, og lenge sverget jeg til kastesting, men disse er nå byttet ut med maskesting. Dette blir mest usynlig, og er i tillegg noe elastisk. Jeg bruker denne metoden til ermesøm på tradisjonelle kofter eller mer figurnære plagg. 


Jeg demonstrerer dette på julegaven til kjæresten som jeg skriver om her, her og her.
8Q5zgfMS-jQ

 

Jeg vet det finnes en del diskusjoner om hvor å begynne å sy, ved skuldersømmen eller midt under armen. Begge variantene har sin fordel.

Helst bør hullet til armen være mindre en selve armen, og er dette tilfellet er det en fordel å begynne under armen og sy seg opp langs hver side. Da vil det lille ekstra materiale fordeles utover eller samles på skulderen og lage en liten puff. Det er bedre enn å lage en pose under armen. 

Er armen samme størrelse som hullet til armen, er det greit å begynne på skulderen. Her finnes det ofte tråder, enten fra skuldersømmen eller fra avfelt arm som kan brukes til å sy med. Sømmene syes nå ned på hver side av armen. Det er viktig at sømmene syes hver sin vei slik at armen ikke ender opp med å bli vridd i armshullet.

46IUyefCkXA

 

Her er en video som viser litt nøyere hvordan stingene faktisk ser ut. Og med en avrundet ermetopp slik jeg har på denne jakka, vil det til en hver tid endre seg hvilken vei maskene på bolen og armene møtes. 



Jeg mener det ble greit dette her!


#Ermesøm #SyiErme #MontereStrikkejakke

 Lik Strikkepikens facebookside og bli oppdatert med alle nye innlegg som kommer!

Albin - en liten kofte i pikefarver

$
0
0

Siste tiden har jeg strikket på en liten kofte til en liten jente. Mønsteret var helt ukjent for meg, men et trivelig bekjentskap å treffe på. Oppskrifta ligger gratis ute på Koftegruppa på facebook.



Jeg har tidligere presentert prosjektet her og skrevet litt om monteringa her.



Kofta er strikket på pinne nr. 3 og 3,5. Garnet jeg har brukt er Smart fra Sandnesgarn i fargene hvit 1002, gammelrosa 4715 og vinrød 4554. 

Garnet har jeg ikke strikket med tidligere, men syntes garnet var helt greit og strikke med og resultatet blir jevnt og fint. Garnet er superwasbehandlet og i 100 % ull, ideelt for små barn.

Så hvilke supertriks har jeg brukt på denne kofta?

Jeg har lagt opp med Channel Island cast on, en favoritt til vrangbord i 1 rett og 1 vrang.

Jeg har strikket "rene" striper i vrangborden.

Jeg har festet tråder på vrangbodren på elastisk og usynlig måte.

Jeg har festet tråder på glattstrikket på en elastisk og usynlig måte.

Jeg har montert kofta med enkle stolper.

Jeg har sydd i armene.

Jeg har strikket forsterkede knapphull.

Selv om oppskrifta beskriver stjernebord på armene ble dette droppet, fordi det ble rett og slett for fullt på den lille kofta i str. 2 år. 



En trivelig kofte å bli kjent med!


#norskstrikk #kofte #strikkekofte

Lik strikkepikens facebookside og få med deg alle nye innlegg etterhvert som de postes!

Små Fanakofter neste!

$
0
0

Jeg har påtatt meg å strikke 2 små Fanakofter med rundfelling i str. 8-10 år. Tvillingkofter til tvillingjenter. 

Oppskriften finnes i Familiens spesialblad om Kofter eller i Sandnesgarn sitt hefte Tema 38 Norske Ikoner og er nummerert med modell 6. Koftene strikkes på pinne nr. 2,5 og 3.

Garnvalget har falt på Baby Merino fra Drops i fargene 02 natur og 35 mørk lilla. Nydelige farger! Jeg har ikke strikket med dette garnet før, men jeg har derimot strikket mye med storebroren Merino Extra Fine som jeg liker godt. Dette blir spennende!

Selbustrikk på tynne pinner - herrevotter

$
0
0

I tillegg til vintage-jakka, ønsket kjæresten seg et par tynne Selbuvotter til jul. Disse ble ferdige og har faktisk vært brukt en hel del, men jeg har rett og slett glemt å vise frem votteparet her. 

Oppskrifta er hentet fra Rauma sitt hefte Selbustrikk. Garnet er Babyull fra Sparkjøp i fargene naturhvit nr. 800 og koksgrå nr. 827. Et tynt og mykt garn som ikke tover i bruk. 
Vottene er strikket på pinner nr. 2.

Kanten nede var opprinnelig også mønsterstrikk, dette byttet jeg ut til fordel for vridd vrangbord og rene striper



Mønsteret var en utfordring å strikke, og vottene var ikke store på størrelsen, men utover det er både jeg og kjæresten fornøyd!


Lik strikkepikens facebookside og få med deg alt nytt!

#SelbuVotter #SelbuStrikk #SelbuMønster #Strikkavotter 

Hvordan strikke striper rundt, uten å få hakk i begynnelse og slutten av omgangen?

$
0
0
La meg forklare nærmere: Striper er en enkel måte å dekorere strikkeplagg på, så lenge plagget strikkes frem og tilbake (f.eks. bolen på en jakke) er ikke dette en aktuell problemstilling. Strikkes derimot plagget i runden (f.eks. som arm/genser) vil dette bli et problem ved begynnelse og slutt av omgangen.

Hvorfor er det slik? Jo, strikking i runden er egentlig en spiral og har ingen klar definisjon på begynnelse og slutt. Med ensfarget glattstrikk ser det ut som plagget bare inneholder vanlig strikking, men når en eller flere farger vil det oppstå et hakk i stripen ved fargebytte. 

_PjA0IR0MOU

 

Hvordan unngå dette? Med dette smarte lille trikset!

Prosjektet jeg viser denne teknikken fram med er Små Fanakofter neste!

Hvordan gjør jeg dette? Jo, jeg strikker til og med siste maske før maskemarkøren som viser begynnelse og slutt av omgangen.

Så strikker jeg siste maske på omgangen med den nye fargen og strikker som vanlig resten av omgangen. 

Så når jeg kommer rundt strikker jeg ned i den lilla masken og den hvite, som vist på videoen. Ergo maska som er før maskemarkøren strikkes dobbelt opp med fargebytte. Jeg foretrekker å gjøre dette før markøren, slik at det er samme maske opp gjennom hele armen denne teknikken brukes. Da flyttes ikke 1 maska på pinnen og jeg kan øke ut til armen uten at denne teknikken kommer i veien for det. 

Sånn blir det da seende ut. Nederste delen av denne armen er litt uryddig fordi jeg har økt alle ny masker på første omgang med ny farge, i den nye stripa. Notat til med selv er å øke på omgang nr. 2 i samme stripefarge. 

Denne teknikken kan også brukes i mer komplisert mønsterstrikk, men det krever litt mer tankekraft en til enkle striper. Det skal etterhvert også prøves ut. 

Et lite triks som forbedrer resultatet veldig! 




#joglessstripes  #StrikkeGlatteStriper 

Lik strikkepikens facebookside og bli kontinuerlig oppdatert på nye innlegg! 

Volkswagenvotter til en bobleentusiast

$
0
0

Enda en julegave som omsider finner veien hit. Det er faktisk en hel stund siden jeg kom over logovottene til Lillcat Design, men det ble til at jeg skrev ut et eksemplar med tanke på min lillebror. Han overtok nemlig bestefars gamle boble fra 1963. Han har mekket, skrudd og mere til på den, og det meste dreier seg om bil og bildeler. 



Votteoppskriften kommer i 2 deler, en på selve votten og deretter ulike logoer som kan plotte inn.

 

Jeg satset frisk og bestemte meg for å bruke noe mor aase-garn jeg hadde liggende i blått og naturhvitt. Pinnevalget falt på nr. 3,5. Dem ble i overkant store, så dem måtte ha seg en tur i vaskemaskinen til lett toving før dem kunne tas i bruk. Tror disse vil passe fint til Mariusgenseren jeg strikket til han tidligere.

 

Jeg bestemte meg for å bytte ut mønsterstrikket nederst til fordel for vrangbord med 2 rette og 2 vrange. Morsomme votter å strikke egentlig!


 

#logovott #VWvott #volkswagen #boblevotter #LillcatDesign

Lik strikkepikens facebookside og bli oppdatert på nye innlegg!



Klassisk Fanakofte next!

$
0
0

Jeg har strikket ganske mange Fanakofter, men det fine med denne kofta er at den finnes i så mange varianter at den aldri blir helt den samme likevel. Men nå er det en klassisk Fanakofte som blir neste prosjekt. Rett i fasongen og med isydde armer, i primærsnittfasong.



Teksten på skiltet stemte litt for godt på meg til at det kunne bli igjen i butikken... Skiltet er fra Lea Interiør AS.

Og det er norsk ull som gjelder. Valget har falt på gode gamle Peer Gynt fra Sandnesgarn, i fargene hvit 1002 og gråmelert 1042. Oppskriften finnes i Klassikere Tema 15 voksen og det er modell nr. 24 jeg skal strikke.

Et trivelig og trygt prosjekt å gå løs på!

Fanakofter til tvillinger

$
0
0

Siste tiden har jeg strikket iherdig på et sett med tvillingkofter i Fanamønster i størrelse 8-10 år. 

Koftene er strikket på pinner nr. 2,5 og 3. Garnet jeg har brukt er DROPS Baby Merino i fargene natur nr. 02 og mørk lilla nr. 35. Garnet er et nytt bekjentskap for meg. Mykt og behagelig, men litt i overkant elastisk og slapt å strikke med etter min smak. Resultatet blir til gjengjeld fint og jevn, og fargekombinasjonen likte jeg veldig godt! Oppskriften er hentet fra Norske Ikoner Barn Tema 38 modell 6.

Armene har fått noen centimetere ekstra, slik at jentene har litt å vokse i. 




Så hvilke supertriks har jeg brukt på disse koftene?

Koftene er lagt opp med elastisk opplegg (samme som jeg bruker i mine slitesterke sokker) en favoritt til vrangborder med 2 rette og 2 vrange. 

Jeg har brukt teknikken Hvordan strikke striper rundt uten hakk i runden? på armene.

Jeg har festet trådene på en elastisk og usynlig måte på vrangborden.

Jeg har festet trådene på en elastisk og usynlig måte på glattstrikk.

Hullene under armene er sydd sammen med maskesting

Koftene er montert med enkle stolper og belegg

Jeg har strikket forsterkede knapphul på stolpene.
 

Denne modellen hadde fint fungert som genser også, men dette er altså baksiden av koftene. 

Nå kjenner jeg at det blir godt å få levert disse til jentene som skal bruke dem. Da kan jeg nemlig kose meg med å strikke på noe annet!


#Fanakofte #FanaMedRundfelling #Rundfelling #Pikekofter #NorskStrikk

Lik gjerne Strikkepikens facebookside og bli oppdatert om nye bloggposter! 

Teksturerte fanaruter

$
0
0

Noe mange ikke vet er at den kjente og kjære kofta fra Fana egentlig kommer i mange varianter og med fine detaljer. En slik detalj som jeg er blitt meget begeistret for er de teksturerte ruten som finnes nederst på bolen og noen ganger armene. Dessverre har mye av de individuelle variantene, forsvunnet i standardiseringa av kofteoppskrifta.



I tillegg til tvinnaranden som er en annen veldig fin detalj, har jeg brukt disse rutene i min helt egen fanatrøye med rundfelling.


1. omg: *Strikk 3 m r hvit, 3 m r grå*

2-4. omg: *Strikk 3 m vr hvit, 3 m r grå*

5. omg: *strikk 3 m r grå, 3 m r hvit*

6-8. omg: *strikk 3 m r grå. 3 m vr hvit*

Gjenta disse omgangene til ønsket antall ruter i høyden.  

 

Etter en del prøving og feiling er min mening, at rutene 3 masker x 4 omganger den mest optimale størrelsen på rutene. Nå skal det sies at størrelsen på rutene er også noe som har vært stor variasjon i. Boka Fanatrøyer har diagrammer der rutestørrelsen varierer med alt fra 2 masker x 2 omganger til 4 masker x 6 omganger.

Men jeg begrunner mitt standpunkt med jeg ikke liker at rutene blir for store og når rutene blir å små blir det vanskelig å strikke dem teksturerte. Første omgang på de hvite rutene må alltid strikkes rett for å få en ren kant i fargeovergangen og da blir det blir det svært få vrange omganger i f.eks 2x2 rutene. Jeg valgte å ha rutene med vrange masker hvite, siden hvitt forstørrer. Og plutselig ser de hvite rutene like store ut som de grå, selv med første rad på ruta med rette masker. 

 


Kofta har en dobbel kant nede på armene og bolen. Her har jeg brukt midlertidig opplegg og strikket sammen belegg og framside. Denne metoden har jeg brukt på min helt egen Fanatrøye med rundfelling, det skriver jeg mer om her. Det er vel en rimelig dårlig hemmelighet at jeg er glad i detaljer... Pyttsann...!


#Fanatrøye #Fanakofte #Fana

Lik gjerne strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert med kreative prosjekter og strikketips!

Den klassiske Fanakofta tar form

$
0
0

For tiden er det et strikkeprosjekt som får all min oppmerksomhet og det er den klassiske Fanakofta. Jeg var litt engstelig for at det skulle være for lite kontrast mellom fargene, men jeg har landet på at dette blir riktig så bra!

Selv om jeg blir bare mer og mer begeistret for garnet Peer Gynt fra Sandnesgarn, så er det eneste minuset at det lukter nokså kraftig sau av det. Spesielt etter damping. Men regner med at dette blir å gå seg til etter en luftetur i frisk luft. Oppskrifta er fra Sandnesgarn sitt Klassikerhefte modell nr. 24.

Kofta har en dobbel kant nede på armene og bolen. Her har jeg brukt midlertidig opplegg og strikket sammen belegg og framside. Denne metoden har jeg brukt på min helt egen Fanatrøye med rundfelling, det skriver jeg mer om her. De hvite rutene i rutemønsteret nede på bolen og armene er strikket i vrangmasker. Den teknikken skriver jeg mer om her.

Nå er det bare drøssevis med striper som gjenstår!

Hvem er Strikkepiken?

$
0
0

Jeg er en ung kvinne med navn Iselin Mosevoll. Jeg er opptatt av klær, farger, tradisjoner og norsk kulturhistorie. Det er lenge siden jeg oppdaget at klærne jeg liker ikke er å finne i butikkene. Derfor lager jeg dem stort sett selv. Så garderoben min består i grove trekk av en mix av dette.

Jeg prøvde for første gang å strikke som 4-åring og har behersket teknikken siden jeg var 6. Jeg har strikket litt fra og til i yngre alder, og lært meg å mestre sokker og votter. Jeg strikket min første genser i en alder av 11 år, til min lillebror. Jeg har hele livet vært kronisk kreativ og sydd dukkeklær og egne klær. Og valget som har hatt størst betydning for meg er utdanningen min. Jeg har tidligere gått skole GK Tegning, form og farge, VK1 og Vk2 Design og tekstil. Videre har jeg blogget siden mai 2012. Og siden, har ikke håndarbeidsinteressen min blitt noe mindre, snarere tvert i mot. Det jeg ikke kan vil jeg lære, og jeg er alltid på søken etter ny kunnskap. Jeg innrømmer med stolthet at jeg er en ekte strikkenerd som henger seg opp i detaljer og annet finurlig småtteri!

Så har jeg en liten tilståelse å komme med, der er ikke ene og alene jeg som tar bildene, men min samboer og kjæreste Henrik Vonstad Østerdal, Selv om jeg er kreativ instruktør, er det han som er fotograf og bildebehandler. Han står også for tec-support.

Bestilling/oppdrag

Jeg strikker på oppdrag innimellom. Jeg tar utgangspunkt i oppskrifter og tilpasser målene til hver enkelt kunde. Det er viktig for meg å lage noe som passer godt og blir velbrukt. Vanlige endringer er f.eks. endring lengde på genser/jakke, endre lengde på armer, ekstra vidde på bolen nede, innsving i livet, eller slå sammen ulike størrelser. Dette er ting som kan endres på så lenge det ikke kommer i konflikt med mønsteret i plagget. Jeg veileder måltaking.

Jeg er alltid mest interessert i å strikke ting/modeller jeg ikke har strikket tidligere. Dette for å ha noe spennende å skrive om på bloggen. Noen av mine helt spesielle prosjekter er forbehold meg selv og mine nærmeste. Flere av disse er eksperimenter og blir ofte til med prøving og feiling. Det er selvfølgelig kjekt å få gode tilbakemeldinger på disse tingen, men oppskrifter og produkter ønsker jeg å beholde selv.

Når vi er enige om modell, garn og målene er mottatt, vil jeg ha et depositum tilsvarende verdien av garn og knapper før jeg begynner å strikke. Resten av beløpet betales når produktet er ferdig, men jeg vil kunne gi et prisoverslag før jeg går i gang. En liten voksenstørrelse vil være rimeligere enn en stor, pga. garn- og arbeidsmegde. En jakke vil koste mer enn en genser, pga. knappekostnader og mer monteringsarbeid. En kofte i voksen størrelse tar ca 2 måneder å strikke og montere. Det er minst pågang fra etter påske og frem til september. Akkurat nå har jeg bestillingsstopp. Ta kontakt på strikkepiken@gmail.com

Selv om det er hyggelig at folk tenker på meg når det kommer til montering av strikkeplagg, men jeg monterer ikke plagg som andre har strikket. Jeg monterer selvfølgelig strikkeplagg jeg strikker selv. Utover dette kan jeg bidra med bloggposter om hvordan montering gjennomføres og moralsk støtte. 

Sponsing og reklame/annonsering 

Sponsing og reklame/annonsering kan være aktuelt om dette er relatert til innholdet på bloggen. Send meg en mail på strikkepiken@gmail.com

Facebook

Strikkepiken har egen facebookside og bli jevnlig oppdatert med kreative prosjekter og strikketips!

 

Viewing all 332 articles
Browse latest View live